fbpx

Jaagt u op antilopen of op veldmuizen?

Een leeuwin is zeer goed in staat om een veldmuis te vangen, te doden en op te peuzelen. Maar het blijkt dat de energie die ze daarvoor nodig heeft, het calorische gehalte van de veldmuis overtreft. Een leeuwin die dus jaagt op veldmuizen zal langzaamaan verhongeren. Een leeuwin kan niet overleven op veldmuizen. Een leeuwin heeft antilopen nodig. Antilopen zijn grote dieren. Je hebt meer snelheid en kracht nodig om ze te doden, maar zijn ze eenmaal verschalkt dan is er meer dan genoeg te eten voor de leeuwin en haar troep. Een leeuwin kan een lang en gelukkig leven leiden als ze op antilopen jaagt. [vrij vertaald uit: Fit, Rijk en Slim van Timothy Ferriss].

Een belangrijk onderscheid.

In uw privé-leven en in zaken.

Besteed u al uw tijd en energie aan het vangen van veldmuizen? Misschien dat dat u op de korte termijn een lekker, lonend gevoel geeft. Maar op de lange termijn zult u verhongeren. Stel uzelf dus de vraag: ‘Heb ik vandaag gejaagd op veldmuizen of op antilopen?’

Hoe goed bent u in het scheiden van hoofd- van bijzaken?

Past u gedisciplineerd het Pareto-principe (de 80/20 regel) toe?

Dat is nog niet zo eenvoudig. De ene na de andere hype komt voorbij en wordt gepresenteerd als nieuw, revolutionair en ‘je-van-het’. Wie kan deze allemaal bijhouden? Niemand. Forget it.

Het is al lang geleden dat koning Salomo (3000 v.C.) zijn beroemde woorden schreef: ‘Wat er was, zal er altijd weer zijn, wat er is gedaan, zal altijd weer worden gedaan. Er is niets nieuws onder de zon.’ Nu wordt gezegd dat álles nieuw is onder de zon.

Nu wordt gezegd dat álles nieuw is onder de zon

Het is dus zaak om in alle hype onderscheid te kunnen maken tussen hoofd- en bijzaken en u te richten op de dingen die de grootste invloed hebben en zullen hebben in ons leven. Niet kwantiteit maar kwaliteit geeft de doorslag.

Het gaat erom dat u voortdurend stilstaat bij de vraag: ‘Investeer ik in de juiste activiteiten?’

Er zijn veel meer activiteiten en mogelijkheden op de wereld dan waar we tijd en middelen voor hebben om in te investeren. En hoewel er vele goede dingen tussen kunnen zitten, of zelfs heel goede, is het een feit dat de meeste onbeduidend zijn en er maar een paar van wezenlijk belang zijn. De kunst is te leren onderscheid te maken; leren om al die opties te filteren en alleen die eruit te pikken die echt essentieel zijn.

Het gaat er niet om hoe u meer dingen voor elkaar kunt krijgen; het gaat erom hoe u precies de júíste dingen voor elkaar kunt krijgen. Het betekent ook niet dat u minder dingen doet om gewoon maar minder dingen te doen. Het houdt in dat u zo verstandig mogelijk uw tijd en energie investeert, zodat u uw optimale bijdrage kunt leveren door alleen te doen wat essentieel is.

Dus…

Waar gaat u vanaf nu op jagen? Op antilopen of op veldmuizen?

Scroll naar top