fbpx

Mensen met fluwelen handschoentjes benaderen en als zielige vogeltjes behandelen is een belediging van hun intelligentie en veerkracht.

Wat een fantastische dag was het afgelopen zaterdag weer. Aan 12 mensen een 1-daagse introductietraining Radical Impact COACHING gegeven inclusief 2 live demonstraties van ieder 15 minuten. Ik nodig deelnemers uit om een echt probleem in te brengen waarbij ik ze adviseer om er een te kiezen in de categorie 6 tot 7 op een schaal van 0 tot 10, in oplopende mate van ernst en aard van het probleem.

Wat bleek? Beide demonstraties betroffen een 9 tot 10. Het betrof daadwerkelijk leven en dood. En ook in deze situaties en context kun je met Radical Impact COACHING – in dit geval in slechts 15 minuten – ongelooflijke resultaten boeken. Waarbij je ‘hardop denkt’, respect- en liefdevol confronteert en doorgaat waar je normaal gesproken niet durft.

Ik merk dat veel mensen in zo’n geval tegen hun eigen grenzen aanlopen. Grenzen van wat zij denken dat je wel en zeker ook níet mag en kunt zeggen tegen mensen die je wilt helpen. Voordat deelnemers bekend zijn met Radical Impact COACHING zijn veelgehoorde opmerkingen en reacties dan ook:

“Dat zég je toch niet?”

“Daar moet je toch heel voorzichtig mee om gaan?”

“Kwets je mensen daar niet mee?”

Dit gaat uit van een mensbeeld dat geen recht doet aan de veerkracht van mensen. In een tijd waarin het lijkt alsof bijna iedereen hele lange tenen heeft en zich om het minste geringste gekwetst en beledigd voelt of zegt te zijn en zich baddert in de rol van slachtoffer, is het juist zaak om hier niet in mee te gaan en dit een halt toe te roepen.

Waarom? Omdat mensen tot veel meer in staat zijn dan ze zelf denken en dan anderen ze willen laten geloven. Ook jij. Zelfs als jij nu verontwaardigd aan het lezen bent, en denkt dat er toch écht wel uitzonderingen zijn. Bedenk dan eens hoe arrogant dat wel niet is!? Als jij mensen benadert als zielig en kwetsbaar stel jij jezelf op als sterker en superieur. Totaal misplaatst en daarmee hou je mensen afhankelijk van anderen. Van jou in dit geval. Leuk voor je portemonnee maar zeker niet in het belang van de ander. Je oordeelt als het ware over de ander. Dat deze slap, zielig, dom, inferieur en wat-al-dies-meer-zij is. En als je oordeelt, stop je met kijken. Kijken naar de mens achter jouw oordeel. Achter het label, de stoornis, de ziekte of het probleem.

Wat dan wel?

Doe jezelf en de ander een plezier en benader ze als sterke mensen die tegen een stootje kunnen. Daag ze liefdevol uit en zeg wat je normaal gesproken niet durft te zeggen. Ga door waar je uit angst of politiek correct gedrag geneigd bent terug te trekken en te stoppen. Zet net dat stapje vooruit en ervaar zelf hoe je mensen daarmee veel beter helpt.

Wil je weten hoe ook jij dit kunt leren en verrassend effectief kunt gaan toepassen? Klik dan HIER om verder te lezen.

Scroll naar top