fbpx

Je praat (te) veel ‘business’…

In de afgelopen weken heb ik weer veel gesprekken gevoerd. Wat mij in twee daarvan opviel is dat ik te horen kreeg dat ik ‘(te) veel business’ sprak.

Nou wist ik niet precies wat daarmee bedoeld werd dus heb ik dit gevraagd. Vooraf misschien handig om te weten dat ik met techneuten en managers van techneuten aan tafel zat.

Er lagen diverse casussen op tafel die we bespraken. Essentieel voor mij is om de context te weten van welke opdracht dan ook. En vooral het antwoord op de vragen ‘Voor wie doe je het?’ En ‘Weet je wat het probleem of het beoogde doel is?’ En ‘Hoe weet je of datgene waar jij nu heel druk mee aan de slag gaat en jouw tijd aan spendeert, bijdraagt aan de organisatiedoelen?’

‘Die vragen stellen we niet. Dat is niet aan ons’.

Nou, dat leverde nogal grote ogen op. ‘Die vragen stellen we niet.’ ‘Dat is niet aan ons’. ‘Dat is te veel business’.

Tja… en dan begrijp ik weer waarom zo veel projecten, programma’s en initiatieven nog steeds leiden tot teleurstelling. En er zoveel tijd en geld worden verspild aan dingen die niets (meer) bijdragen aan de organisatiedoelstellingen en het zo goed als mogelijk van dienst zijn van de klanten van je bedrijf — intern en extern.

Wat mij betreft kun je niet genoeg ‘business’ praten. In de zin van je verdiepen in wat je klant en opdrachtgever nou écht willen en wensen. Om te voorkomen dat je denkt meteen de wijsheid in pacht te hebben en veel kostbare en schaarse tijd te verspillen aan een oplossing die de oplossing niet blijkt van een probleem dat het probleem niet is. Om te voorkomen dat je tunnelvisie ontwikkelt en het grotere geheel uit het oog verliest.

Sommige mensen kunnen heel goed luisteren. Vooral naar zichzelf.

Het komt dan heel goed van pas dat we twee oren, twee ogen en slechts één mond hebben. Luisteren en kijken is vaak belangrijker dan spreken. Alhoewel er ook veel mensen zijn die heel goed kunnen luisteren… voornamelijk naar zichzelf. Dat bedoel ik hier dus niet.

Praat en denk vanaf nu dan ook ‘meer business’. En als je denkt dat je uiteindelijk écht begrijpt wat jouw klant wil, stel dan nog een vraag.

 

Gr. Marcel W. Thewissen

 

Scroll naar top